COVID-19 Virüsü Sebebi ile Randevulu Sisteme Geçilmiştir.

Ağız ve diş sağlığınızla ilgili doğru bilinen yanlışlar

1.Yanlış: Dişlerimizi fırçaladıktan sonra ağzımızı bol suyla yıkamalıyız. Doğru: diş macunu içerisinde bulunan maddeler çürüğü,tartarı,dişeti iltihabını,sıcak-soğuk hassasiyetlerini önlerler.fakat ağzımızı bol suyla yıkadığımız zaman değil,diş macunu bir ilaçtır ve nekadar çok suyla yıkarsanız okadar çok seyreltmiş olursunuz,etkisini azaltırsınız.


2.Yanlış:ağrı yapmayan dişe henüz dolgu gerekmez.
Doğru:diş ağrımaya veya şiddetli sızlamaya başladığı zaman çürük dişin yoğun mineral içeren kısmından yumuşak olan ve daha hızlı çürüyebilen kısımlara-sinire doğru ilerlemiş demektir.bu tarz bir dişe yapılacak işlemde ya kanal tedavisi yada en iyi ihtimalle derin bir dolgudur.

3. Yanlış:dişipi kullanmak dişetine zarar verir.
Doğru:dişipi dişlerinin yan yüzeylerini temizlemek için kullanılır.diş fırçalamak kadar gerekli ve hergün yapılması gereken bir işlemdir.fakat ileri geri bastırarak kullanılırsa dişetinde kanama yapar.diş etine bastırmadan dişin yan yüzeyi silinmelidir.

4. Yanlış:metal dolgular daha sağlamdır.
Doğru:günümüzde kullanılan yeni jenerasyon beyaz dolgular içlerindeki güçlendirilmiş parçacıklar sayesinde maksimum estetiğin yanı sıra sağlamlık açısındanda çok iyi dolgulardır.

5. Yanlış:çocuklara uyumadan önce içirilen süt dişleri için yararlıdır.
Doğru:süt ancak sindirildiği zaman dişlere ulaşır,temasla değil.sütün içerisindeki süt şekeri(laktoz) aynen günlük tükettiğimiz şeker(glikoz) gibi dişlerin üzerinde kaldığı zaman çürük oluşumuna sebep olur.uyku sırasında tükrük akışıda az olacağından süt ağızda kalır.uyumadan önce içilen süt gelişim için yararlıdır fakat hemen sonrasında yatağa girmeden dişler fırçalanmalıdır.
6.Yanlış:Hamilelikte diş tedavisi yapılamaz.
Doğru: Hamileliğin her döneminde acil diş tedavileri yapılabilir.Hamilelik döneminde özellikle 4 ,5 v 6. Aylarda tüm diş tedavileri yapılabilmektedir. Bu aylar diş tedavileri için güvenli aylardır.

7.Yanlış: Çocuklarda süt dişleri çürüdüğünde nasıl olca dişler değişeceği için herhangi bir tedavi yapılmasına gerek yoktur,çekilmelidir.
Doğru: Süt dişlerinin her biri belirli yaşlarda değişir.bu yaştan önce çekilmesinin de çürük olarak bırakılmasının da çocukların hem ağız ve diş sağlıkları üzerinde he de genel sağlıkları üzerinde çok büyük olumsuz etkileri vardır. Bu nedenle tüm süt dişleri tedavi edilmeli ve değişim zamanı gelene kadar ağızda kalmalıdır.
8.Yanlış: Diştaşı temizliği diş minesine zarar verir.
Doğru: Diştaşı temizliğinde kullanılan modern ultrasonik cihazlar diş minesini kesinlikle zedelemez,dişhekiminizin yaptığı temizlik dişere zarar vermez.

9.Yanlış: Diş tedavilerinde çekilen röntgenler kanser yapar.
Doğru: Diş hekimliğinde son dönemlerde kullanılan digital röntgen cihazları ile çekilen radyografilerdeki radyasyon miktarı çok düşüktür ve kanser yapmaz.

10.Yanlış: Bastırarak sert fırçalamak dişleri daha iyi temizler ve beyazlatır.
Doğru: Dişi sert fırçalamak değil ,doğru fırçalamak temizler.Bastırarak fırçalamak dişlerde aşınmaya sebep olur.Ayrıca sert fırçalamak dişetlerinde çekilmeye ve dişlerde hassasiyete sebep olur.

11.Yanlış: Diş beyazlatma tozları ve jelleri dişleri beyazlatır.
Doğru: Diş beyazlatma tozlarının ve jellerinin içinde aşındırıcı maddeler vardır ve dişlerin minesini aşındırdığı için beyazlattığı zannedilir. Kesinlikle kullanılmamamalıdır.